Bobbels op de weg

18/10/2021 - 11:02

Een paar weken geleden reed ik terug naar huis van een opleiding die ik gaf. Je kent het wel: beetje vermoeid na het beste te hebben gegeven van mezelf, autostrade, altijd rechtdoor, een weg die ik vaak deed, dus… in gedachten een beetje verzonken.

Plots begon de auto te daveren en was er een hels lawaai. Ik schrok en corrigeerde snel de wagen. Ik was namelijk aan het afwijken van mijn rijrichting en raakte daarbij de wegmarkering aan de zijkant van de weg. Je weet wel: die witte strepen met onderbrekingen of bobbeltjes. Philippe Geubels noemde ze ooit wegmarkeringen voor blinde chauffeurs… ;-) Goed dat het bestaat. Het was geen leuke ervaring, maar het gaf me wel de kans om tijdig bij te sturen en heelhuids thuis te geraken.

Ik bedacht me dat het een mooie metafoor is voor het leven en de dingen die we tegenkomen onderweg. We krijgen allemaal op verschillende manieren signalen en/of waarschuwingen dat we van ons pad aan het afwijken zijn. Meestal niet in de vorm van wegmarkeringen, maar in andere vormen:

  • Lichamelijk (spanningshoofdpijn, keelpijn, maag-en darmproblemen,…)
  • Emotioneel (prikkelbaarheid, angst, kwaadheid, ergernissen naar partner en/of kinderen,…)
  • Denken (piekeren, alles negatief zien,…)
  • Gedrag (emo-eten, uitbarstingen,…)

Meestal vinden we dat niet leuk en willen we er vanaf. Niemand wordt graag wakkergeschud, zeker niet te brutaal, maar soms is het wel nodig. Misschien zijn de onaangename zaken de signalen die ons willen waarschuwen dat we onze richting aan het verliezen zijn, dat we aan het afwijken zijn van ons pad, dat we niet meer de weg volgen die bij ons past,...

Onze onaangename emoties, onze lichamelijke klachten, ons piekeren en onze gedragingen willen ons bij de les houden, wijzen op gevaar,... Ze zijn een uitnodiging om even te vertragen en bij te sturen in ons leven. Als we het zo bekijken, is het geen tegenstander of iets lastigs, maar net iets dat ons wijst op mogelijk gevaar, iets dat ons helpt, want we weten allemaal wat er gebeurd als we de bobbeltjes in de wegmarkeringen negeren...

Belangrijk dus om die bobbeltjes in jouw leven te herkennen (dan weet je waar je op moet letten) en te erkennen. Hoe zien die bobbeltjes er bij jou uit? Tijd om bij te sturen? Weet je welke richting je uit wil?

~Michaël~

Ben je zelf de weg kwijt?

Laat het me weten