Groei-druk

05/09/2022 - 19:58

Over groeien én de druk om te groeien...

‘Ik heb het gevoel dat mijn groei wat gestagneerd is’, zei ze met een voelbare ontgoocheling in haar stem. Ik hoorde wat ze zei, begreep de ontgoocheling, maar voelde tegelijkertijd hoe jammer ik die ontgoocheling vond. Zeker omdat de weg die reeds afgelegd was zo boordevol groei was geweest.

Groeien… Groeien als mens, als persoon, innerlijk werk verrichten om steeds meer jezelf te worden, groeien in je job, in je partner- en/of ouderrol,… zowat alles lijkt gericht te zijn op groei.

Groeien is belangrijk, ook voor mij: bijna alles wat ik doe is gericht op groeien en leren, maar wat we soms vergeten is dat groeien geen voortdurend stijgende lijn moet zijn…

Het doet me denken aan het boek ‘Oei, ik groei’ dat we hier thuis regelmatig bekeken toen de kinderen nog kleiner waren. Ik bespaar jullie de inhoud, maar het boek beschrijft hoe kinderen in ‘sprongetjes’ groeien. Na een periode van relatieve stilstand, is er plots (alsof het uit het niets komt) iets van groei te merken (zitten, stappen, doorslapen,…).

In de natuur zien we dit ook: na iedere lente en zomer is er een herfst en winter waar alles even ‘stilstaat’. Uiteraard is dit stilstaan relatief. De 'voorbereidingen' worden getroffen om in de volgende lente terug te groeien en te bloeien. Maar ook hier is dit geen voortdurend stijgende lijn.

Waarom zou het bij ons, als volwassene, dan anders moeten zijn… Groeien is veranderen, uit je comfort-zone komen en dit vergt energie. Dit wil ook zeggen dat we na iedere sprong onszelf een periode mogen gunnen om even op adem te komen, even stil te staan, te wennen aan ‘de nieuw gecreëerde ruimte’.

Groeien gaat in sprongetjes, heel ons leven. Hoezeer ik ook hou van het groei-denken. Als we onszelf groei-druk opleggen, geeft het ons de indruk dat we niet goed bezig zijn. Zo kan ‘het steeds meer jezelf’ moeten worden het gevoel geven dat je nu nog niet goed genoeg bent.

Stilstaan is achteruitgaan? Ik denk het niet… Meer zelfs: we moeten ons dat stilstaan durven gunnen. We zijn altijd genoeg.

~Michaël~