Hoe kan je zorgen voor meer structuur thuis?

13/09/2022 - 09:40

Een probleem dat ik vaak merk in de praktijk is een gebrek aan structuur...

Kinderen hebben nood aan structuur, duidelijkheid, voorspelbaarheid. Het is iets dat ik vooral tijdens mijn stage leerde en wat ik nadien tijdens oudertrainingen bij Zitstil nog meer leerde. Het belang van structuur.

En toch, merk ik dat er vaak nog dingen blijven liggen, dat het anders kan...

Hier vind je alvast een aantal manieren hoe wij structuur aanbrengen in ons gezin. Met vallen en opstaan. Soms werkt iets maanden goed, maar soms moeten we het ook weer bijsturen. Ook dat is het leven. Constant bijsturen :-)

Hier vind je 7 manieren hoe wij thuis zorgen voor structuur:

  1. We hebben een weekkalender om overzicht te creëren... We zetten er niet alles op (dat zou te veel informatie zijn), maar vooral de dingen waar we vaak 'gedoe' rond hebben of waar de kinderen graag duidelijkheid rond hebben.
    1. Wat eten we als ontbijt?
    2. Wie doet de kinderen naar school en komt ze halen?
    3. De hobby's van de kinderen.
    4. Wie stopt de kinderen in bed en wie werkt 's avonds in de praktijk (of is weg? :-))
    5. De speciallekes...
    6. Wie mag het boekje/ filmpje kiezen 's avonds?
    7. Wie is de assistent van de dag?
  2. We zorgen voor vaste plaatsen: aan tafel (ja ook aan de terrastafel buiten), in de auto, in de bakfiets. Zelfs in de bakfiets hangen nu naamkaartjes wie waar zit. Ik was er lang tegen, want ik wilde niet overal stickers hangen, maar het gaf gewoon veel rust. Wie zit waar? Duidelijk en klaar!
  3. Iedereen heeft zijn eigen bakje met naam op voor fluovest, mutsen, sjaals, handschoenen.
  4. Na school is er ook structuur: lunchzak leegmaken en alles bij de afwas zetten, zak ophangen, jas aan kapstok, schoenen in de kast (oefenpuntje voor mezelf :-)). Vervolgens: 'plankje eten', huiswerk maken, 30' filmpje kijken, spelen...
  5. Elk kind heeft zijn opruimbakje met naam op (makkelijk bij het opruimen om hun spullen op z'n plaats te leggen). Hoewel dat opruimen een zoektocht blijft vind ik. Dé opruimhit (met een goed tempo) blijft wel: Wij zijn goe bezig (de versie van Likeme)
  6. Elk kind heeft zijn eigen bak onder de TV met zijn/ haar spullen (maar dit is niet echt een succes te noemen, want het is eerder een rommelbak :-)). Dus goede ideeën zijn altijd welkom :-).
  7. Het avondritueel verloopt op dezelfde manier (en hebben we ook een tijdje gevisualiseerd als de kinderen kleuters waren): verhaal lezen (weekend filmpje kijken), tanden poetsen, naar wc gaan, slaapklets invullen/ leukste van de dag tekenen, bij elk kind apart het leukste van de dag vertellen en slapen...

"Moet ik dan overal picto's hangen in huis"? vragen ouders weleens. Uiteraard niet! Choose your battles. Maak ze voor de momenten/ plaatsen waar het nodig is. Bij ons is dat tijdelijk de badkamer geweest of de hall, maar na een tijdje is het niet meer nodig dat ze er hangen. Soms vragen de kinderen er terug naar en dan hangen we ze tijdelijk terug op. Op termijn is het uiteraard de bedoeling dat ze het zonder visuele ondersteuning kunnen.

De weekkalender is een blijver voorlopig.. "Ja, maar, ze weten het toch dat het oma is die hen op donderdag komt halen?'. Ja, misschien wel, maar toch zorgt het voor rust als kinderen het zien op de kalender. Bovendien hoef je het zelf geen 5 keer te herhalen. Kinderen kunnen zelf naar de kalender kijken. Afhankelijk van de leeftijd kan je met picto's/ foto's werken of met woorden.

Wat is jouw beste structuurtip voor mij? Let me know!

Zoek je een professionele sparringpartner om te kijken op welke manier structuur kan helpen voor jouw kinderen?

Geef een seintje via ruth@espazo.b of bekijk alvast onze website: https://www.espazo.be/faalangst
Ik luister graag even naar jou en bekijk hoe ik jou of jouw zoon of dochter kan helpen.

Ruth ~ de blijmaker 😊 ~