Hoe mijn tweede zit in Leuven toch een klein succes werd...

01/06/2020 - 11:00

In deze blog vertel ik je over mijn (zware) tweede zit tijdens mijn 2e kandidatuur in Leuven. Het was geen gemakkelijke periode, maar ik ben erin geslaagd om mijn studiemethode aan te passen en een realistische planning te maken waardoor ik geslaagd was!

Mijn studentenjaren in Leuven waren op studievlak niet altijd een succes te noemen... Mijn eerste kandidatuur (tegenwoordig eerst bachelor) deed ik omwille van zware klierkoorts opnieuw. Het werd een lastig jaar waar ik nog veel slaap nodig had, opnieuw vrienden moest maken, mijn draai niet vond, vaak twijfelde of ik zou stoppen. Die vrienden maakte ik gelukkig terug opnieuw, ik studeerde keihard en was gelukkig geslaagd!

In mijn tweede jaar had ik een serieuze tweede zit. Ik zie me daar nog zitten in de grote aula terwijl ze de uitslag afriepen... "Verhasselt Ruth... Niet geslaagd..." En dan zo snel mogelijk uit die grote aula om je blad met je uitslag te bemachtigen. 6 van de 10 vakken onder de 12 (Jawel, toen moest je nog een 12 hebben om een vrijstelling te hebben... ;-)). Een serieuze klus. En veel twijfels... Zou het me lukken? Ga ik eraan beginnen? Ga ik alle vakken meedoen?

Ik besloot al vrij snel om 2 weken ten volle te genieten van de vakantie en om dan aan mijn tweede zit te beginnen met een 'strakke planning'.


Waarom vertel ik je dit?

Als ik nu literatuur lees rond focussen, studeren, plannen en organiseren, dan deed ik blijkbaar al veel dingen die goed waren (en die voor mij werkten). Als je zelf tweede zit hebt of je kinderen hebben herexamens, vinden ze zeker een aantal tips die hen ook kunnen helpen!

Ben je ook benieuwd wat ik deed?

 • Ik maakte een strakke planning die half juli begon (een dikke maand voor de herexamens): 6 dagen studeren, 1 dag vrij. Ik had die vrije dag nodig om nadien terug vollen bak te studeren. Ik rekende uit hoeveel dagen ik nodig had per vak (ruim gerekend) en plande die in. Ik hield ook nog 3 'jokerdagen' over, zodat ik nog wat kon schuiven als ik eens een mindere dag had. Gek genoeg zijn die er niet zo vaak geweest en zat ik zelfs voor op mijn planning, waardoor ik nog 3 dagen ben gaan surfen tussendoor.
 • Ik wist dat mijn beste focusmoment in de voormiddag was, dus stond ik vroeg op en had ik tegen de middag al 4 uur gedaan. Ik werkte van 7.30-9.30, 10-12, vervolgens van 13.30-15.30u en van 16-18u. Als ik in form was, deed ik nog een blok van 19-21u.
 • Ik zorgde voor lekker en gezond eten tussendoor, had soms een vriendin die kwam koken of had lekker eten mee van thuis.
 • Ik studeerde in de tuin van ons kot (de zomer van 2000 bleek gelukkig een goede zomer te zijn :-)). Op die manier had ik toch een beetje vakantiegevoel door buiten te zitten :-).
 • Ik zorgde voor genoeg rust: na de middag deed ik een powernap, om vervolgens opnieuw gefocust te kunnen werken.
 • Ik verplaatste mijn bureau van de muur naar net voor het raam waardoor ik in de verte kon staren naar de vliegtuigen die boven de Stella Artois vlogen in Leuven... (af en toe in de verte turen, zou blijkbaar ook goed zijn om informatie te verwerken :-)).
 • Ik liet me helpen. Als ik stukken leerstof niet snapte, vroeg ik uitleg aan anderen. Ik had het geluk om veel filosofische vakken opnieuw te mogen doen. Duidelijk geen talent van mij... Gelukkig had ik twee goede vrienden die er heel goed in waren en had ik het lumineuze idee om hen in te schakelen om me bijles te geven :-). Wat achteraf gezien een groot succes bleek te zijn. (Dank je wel Ellen en Roel!).
 • Ik verzamelde examenvragen van de voorbije jaren en maakte die opnieuw.
 • Ik zorgde voor genoeg beweging en ging regelmatig lopen of fietsen.
 • Ik maakte zelf mijn samenvattingen. Ik weet niet waarom, maar dat werkte voor mij beter dan een samenvatting van iemand anders studeren.
 • Als ik een week tijd had tussen twee examens, ging ik na mijn examen 's middags met de trein een halve dag naar zee. Sommigen verklaarden me zot, maar voor mij werkte dat. Even uitwaaien en dan terug met nieuwe energie starten de dag nadien.
 • Omdat ik zo goed was voorbereid, ging ik de dag voor mijn eerste examen zelfs nog naar Marktrock (neen niet tot een kot in de nacht, want ik wist dat ik mijn nachtrust goed nodig had...)

Ik denk dat ik vooral een manier zocht die voor mij werkte... Dat ik me niet liet afleiden door wat anderen deden of zeiden. En dat ik een goede afwisseling had tussen hard studeren en voldoende rustmomenten.

Of ik geslaagd was? Yesssssss!!!!

Zoek je hulp om je verder te laten begeleiden en je voor te bereiden op je tweede zit? Neem contact met me op, dan help ik je graag doorheen deze periode!

Ook hulp nodig bij het studeren en plannen?

Neem contact met me op!