Laat je niet be-knotten

14/12/2020 - 19:02

Zoals zovelen in deze periode gaan ook wij geregeld wandelen. Regelmatig ook langs een aantal knotwilgen. Iedere keer passeert onze Rune (4 jaar) er met de woorden: ‘dat zijn papa zijn lievelingsbomen, eh…’ En hij heeft gelijk.

Het is niet de meest elegante boom, maar ik hou er wel van. Die robuuste stam, vaak tussen twee weilanden in. Ik vind dat mooi… Ik sta ook vaak versteld van hoe snel zo’n boom na het knotten terug uitschiet en hoe groot die dan terug kan worden. In de knot kan je ook af en toe een andere plant zien groeien of vogels zien broeden.

Een tijdje geleden vroeg Rune me waarom knotwilgen mijn lievelingsbomen zijn. Ik had er eigenlijk nog nooit écht over nagedacht: ‘Tja, jongen, ik vind het gewoon mooi.’ Je kan wellicht zijn repliek al voorspellen: ‘Waarom?

Toen ik 6 jaar was, was ik een zeer verlegen jongetje. Als de juf mij nog maar aansprak, werd ik vuurrood. Mijn ouders stuurden me op dictie-les om wat mondiger te worden. Toen ik in het 6de leerjaar zat, wilde ik Latijn gaan doen, maar de leerkrachten vonden dat een groot risico: ‘Je kan het proberen, maar de kans is klein dat het lukt’. Toen ik in het 6de middelbaar vertelde dat ik psychologie wilde gaan studeren, wist het CLB mij te zeggen dat dat te hoog gegrepen was. Universiteit zou te moeilijk zijn, op voorhand gedoemd om te mislukken…

En toch… Ik heb 6 jaar Latijn-Wiskunde gedaan, studeerde af als psycholoog en geef nu regelmatig trainingen in bedrijven en organisaties én… ik vind dat leuk.

Ik heb me nooit helemaal laten be-knotten. Iedere keer dacht ik: Ik ga het tóch proberen. Uiteraard heb ik geregeld getwijfeld aan mezelf en gelukkig waren er dan mensen rondom mij (zoals mijn ouders en vrienden) die me de nodige ‘duwtjes’ gaven om er toch voor te gaan. De voedingsbodem was in orde :-)

Ik denk dat ik een beetje zoals een knotwilg ben. Regelmatig geknot en beknot, maar iedere keer groter en sterker. Iedere keer meer ruimte-innemend. En ja ik vind het ook leuk als andere mensen groeien in mijn nabijheid zoals in de knot van een knotwilg ;-). Misschien ook niet toevallig dat Espazo ruimte betekent? Geef mensen ruimte en ze groeien, want ruimte doet groeien… en als ik dat kan, kan jij dat ook!

Ik heb het Rune nog niet verteld, maar als hij wat groter is, komt het ongetwijfeld nog wel eens ter sprake…

~Michaël~

Laat je niet be-knotten
Laat je niet be-knotten
Laat je niet be-knotten