Vermilder de wereld, begin bij jezelf

09/10/2020 - 12:05

Wow, ik ben de afgelopen weken een paar keer verschoten. Zo las ik bijvoorbeeld dat heel wat mensen het ontslag eisen van Dave Brailsford, die met zijn wielerploeg in 8 jaar tijd 7 keer de Tour won. Dit jaar wilde het niet lukken (enkele - voor buitenstaanders - vreemde keuzes…). Blijkbaar genoeg om de zware uitspraken boven te halen. Ik vermoed dat als je eerst een Tour verliest en er dan 7 wint, de loftrompetten worden bovengehaald. Nu dus niet…

Maar of het nu over sport gaat, over politiek, sexting-beelden,… Zoveel oordelen… Zoveel ver-oordelingen… Ik wil me zeker niet opwerpen als verdediger van deze of gene. De realiteit is meestal zo complex dat ik mijn mening niet in een voor-of-tegen kan vatten. En als ik dan al een mening heb, voel ik me niet zo vaak geroepen om die in de publieke ruimte te smijten. Sinds kort voel ik me daarin gesteund door VRT-ombudsman Tim Pauwels: “Er is in ons maatschappelijk debat soms grote nood aan mensen die de moed hebben om ergens geen mening over te hebben.”

Maar vandaag heb ik dus wel een mening… :-) Een mening die niet zozeer inhoudelijk is, maar wel één die zich ergert aan de harde woorden, de simpele, gratuite veroordelingen, de strengheid naar anderen hun ideeën, voorkeuren, aanpak,…

Helaas heeft aan mijn ergernis niemand iets, dus probeer ik steeds ergernis om te zetten in verwondering: hoe komt dit toch?

Zou het kunnen dat onze strengheid naar anderen ook iets zegt over de strengheid naar onszelf? Zouden de oordelen over anderen ook iets zeggen over hoe vaak we onszelf beoordelen en veroordelen?

  • ‘Ik moet het zélf oplossen’
  • ‘Hoe komt het toch dat ik niet sterker ben dan dit?’
  • ‘Waarom kan ik dit niet veranderen en kunnen anderen dit wel?’

We zijn zo streng voor onszelf. We stellen hoge verwachtingen aan onszelf. Soms vraag ik eens aan cliënten (en ook aan mezelf :-)) wat ze zouden zeggen als een vriend of vriendin in de situatie zou zitten waar ze zelf in zitten. Bijna altijd zijn ze naar vriend of vriendin heel wat milder dan voor zichzelf.

Ik ben ervan overtuigd dat als we milder zijn voor onszelf, we ook milder zullen worden voor anderen. Want dé maatschappij bestaat niet, dat zijn wij.

Laten we dus heel hard beginnen met wat milder te zijn voor onszelf. We zijn okee, niet perfect, maar goed genoeg… Wij en de rest van de wereld ook.

Verandering gebeurt van onderuit of verandering gebeurt niet… Daarom:

Vermilder de wereld en begin gerust bij jezelf…

~Michaël~

Ben jij mild genoeg voor jezelf?

Nee? Ik help je graag.