Waarom time management zinloos is...

04/05/2021 - 10:50

Waarom time management zinloos is...

Er wordt enorm veel online gewerkt de laatste tijd. Zowel bij jongeren als bij volwassenen. Het was voordien al heel moeilijk om goed te focussen en aandachtig te werken, maar het is er zeker niet gemakkelijker op geworden. Er zijn zoveel taken die op ons af komen, we krijgen ons werk niet gedaan en hebben geen overzicht meer. Vroeger werd er vaak ingezet op time management. Maar eigenlijk werkt time management niet en daar zijn drie redenen voor volgens Tony Crabbe (auteur van het boek 'Nooit meer te druk'):

 1. Hoe georganiseerd je ook bent, time management leidt niet tot meer grip. Het enige wat het je oplevert is dat je meer doet. "In plaats van in een spiraal verzeild te geraken waarbij je steeds georganiseerder steeds MEER dingen gaat doen, kan je beter aanvaarden dat je de controle daarover kwijt bent en nooit terug zult krijgen en dat dat ook helemaal niet erg is..."
 2. Je wordt er niet gelukkiger door. Je doet wel méér in minder tijd, maar je aandacht blijft versnipperd. We gaan teveel tegelijk doen.
 3. Je werkt niet effectiever. Je gaat zelfs het minder brede perspectief uit het oog verliezen, waardoor je niet de juiste keuzes te maakt.

Gedaan dus met time management en tijd voor AANDACHTSMANAGEMENT. Aandachts... wat? Juist ja, aandachtsmanagement. Je eigen aandacht verbeteren.

Toen ik jaren geleden het boek van Tony Crabbe las (Nooit meer te druk), was het voor mezelf een enorme eye-opener... Een matrix waar ik heel vaak naar verwijs, is die van aandachtsmanagement. Het lukt me ook niet altijd om te singletasken, om gefocust te werken. Ik verval nog regelmatig in oude gewoontes, maar ik weet wel dat het steeds beter gaat, dat ik meer rust in mijn hoofd heb als ik deze matrix toepas en als ik meer manager word van mijn eigen aandacht. (Klik op de tekening bovenaan om het in detail te bekijken)

Maar hoe word je dan manager van je aandacht? Hoe kan je je focus verhogen?

 1. GERICHTE AANDACHT: richt je aandacht op wat écht belangrijk is
  • Wat is jouw olifant van de dag? Wat is jouw prioriteit en wil je zeker gedaan hebben vandaag? Focus hier vooral op (en doe dit liefst op momenten dat je aandacht het hoogste is én je het minst afleiding hebt (je GOUDEN UREN)...
  • Zet 's avonds alles al klaar voor een belangrijk project.
  • Zorg voor een vaste dag voor een bepaald vak/ project.
  • ...
 2. DIEPE CONCENTRATIE (deep focus): Hoe ga ik van een oppervlakkige focus naar een langere en diepere focus?
  • Maak van een saaie taak een challenge: check je mail op 15'
  • Heb je veel ideeën in je hoofd, zorg voor een whiteboard/ boekje om je ideeën of losse flodders in te noteren
  • Print je cursus (niet zo ecologisch, maar het kan wel helpen om minder afgeleid te zijn door je PC)
 3. MINDER SCHAKELEN: Stop met multitasken, Singletasken werkt!
  • Multitasken is 40% minder effectief (stop er dus mee!). Waarom blijven we dit dan met z'n allen doen? Dit heeft te maken met het feit dat we een dopamine-kick krijgen door te multitasken. Hierdoor krijgen we een goed gevoel en hebben we het gevoel om effectief en efficiënt te zijn.
  • Bij elke ping, notificatie, onderbreking duurt het gemiddeld 23' voor we terug dezelfde focus hebben. 23 minuten! Zo lang? Ja, zo lang. Toen ik dat las, ben ik wel minder gaan multitasken...
  • Zet je gsm uit tijdens het werken/ studeren of nog beter: leg hem in een ander ruimte. Je gaat veel sneller klaar zijn met je werk...
 4. AANDACHTSHERSTEL: Hoe zorg je ervoor dat je van een uitgeput brein naar een hersteld brein gaat?
  • Fysieke behoefte van je brein: powernap, hartcoherentie, bewegen.
  • Mentale behoefte van je brein: zorg voor een goede afwisseling tussen werken en breinpauze (ideaal zou zijn 52' focus en 17' breinpauze). Ik zie mensen vaak heel verwonderd kijken als ik dit zeg, maar je brein heeft wel degelijk nood aan een pauze. Een échte pauze. Rust. Rust. Rust. Lees ook maar eens de laatste blog van Michaël die daar ook over gaat...
  • Leg je smartphone niet in je slaapkamer... Koop een wekker :-)

Voor veel mensen is het een eye-opener om dit voor zichzelf in kaart te brengen.

Ik zie het vaak tijdens studiebegeleiding: jongeren die zich niet langer dan 30 minuten kunnen focussen, studeren met de smartphone in de hand, niets willen missen van smartschool of snapchat en instagram. Maar ook volwassenen (al dan niet telewerkend) die moe zijn, vaak aan het multitasken zijn, hun mail tussendoor checken en ja, ook met de smartphone naast hen.

Hoe staat het met jouw aandacht? Breng voor jezelf in kaart wat je concreet kan doen om je aandacht te verbeteren...

En ja, het werkt! Gaat het direct lukken? Wellicht niet. Iets veranderen aan je gedrag vraagt minstens 30 dagen... Maar de kans dat het lukt, verhoogt wel als je vandaag direct start. Dussssss....

Wat ga jij vandaag concreet doen om te zorgen dat je aandacht verbetert?

Wie weet kan je het zelfs samen als gezin bekijken. Zeker voor studerende jongeren is het een aanrader om deze matrix te maken.

Heb je vragen of zoek je coaching om je aandachtsmanagement te verbeteren? Stuur me gerust een mail: ruth@espazo.be