Een goede gezondheid (of mag het wat meer zijn?)

10/01/2022 - 20:14

Het is weer die tijd van het jaar dat we elkaar het beste wensen… en vooral een goede gezondheid, zeker in deze ‘bijzondere’ tijden. Ook dit jaar viel het me weer op hoe hard dat die gezondheid benadrukt werd. Toch vraag ik me af wat we er écht mee bedoelen?

Is gezondheid dan de afwezigheid van Corona of gaat het over net iets meer?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de definitie van gezondheid ‘een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet louter het ontbreken van ziekte.’ Deze definitie bestaat dus uit 3 verschillende dimensies.

Het doet me denken aan een telefoontje dat ik in de laatste week voor Kerstmis kreeg van een dame die werkte in het CAW. De vraag was of ik plaats had om een 14 jarig meisje te begeleiden. Ik zuchtte een beetje (mijn agenda zit behoorlijk gevuld) en zei dat het vrijwel hopeloos was. Aan de andere kant begon de dame te lachen en zei: “Hopeloos is het voor mij pas als het langer dan 2 jaar wachten is. Alles daaronder vind ik zeer schappelijk.” Laat deze zin even doordringen…

We hebben de afgelopen maanden meermaals gehoord over uitgestelde zorg. Laat het heel duidelijk zijn dat ook ik dit erg vind en het bijhorende lijden op geen enkele manier wil minimaliseren. Tegelijkertijd is er een soort van selectieve doofheid als het over de mentale pijler van gezondheid gaat, want laten we eerlijk zijn: de roep is er wel degelijk én al jaren.

Helaas zien we die cijfers daarover veel minder verschijnen. Cijfers zoals bijvoorbeeld deze:

  • Volgens onderzoek beschreven vóór Corona 4 op de 10 Belgen zich als gelukkig. Ondertussen is dat gezakt naar slechts 3 op de 10.
  • Kinderen van tien tot twaalf jaar zijn minder tevreden over hun leven, hebben minder energie en zijn vaker verdrietiger dan voor de coronacrisis.
  • Het Planbureau voorspelt een ongeziene daling van het objectieve welzijn (gebaseerd op de indicatoren: gezondheid, levensstandaard, samenleving, werk en opleiding).

Met andere woorden: de schade van de crisis op onze ‘brede’ gezondheid is zeer groot.

Ik hoop dat we dit jaar gezondheid terug meer in álle aspecten gaan zien. Ik voel me daarin gesterkt door de OESO die ons land er ook op wijst dat er te weinig gedaan wordt aan gezondheidspromotie en ziektepreventie. Hoe jammer is het dat we de afgelopen twee jaar overstelpt werden met (zinvolle en minder zinvolle) maatregelen om het virus uit ons leven te houden, maar dat het rond het versterken van onze gezondheid oorverdovend stil bleef?

Zeg ik daarmee dat je met bijvoorbeeld een goede gezondheid (in de brede betekenis) niet ziek wordt van Corona? Absoluut niet, maar het gaat over kansen en het is jammer dat we onze kansen op die manier te weinig vergroten.

Daarom mijn voornemen om daar dit jaar mijn steentje aan bij te dragen. Vanaf februari geef ik een online reeks over hoe voeding een invloed heeft op onze ‘brede’ gezondheid. Hieronder kan je doorklikken voor meer info.

Ondertussen wens ik jou en je omgeving het allerbeste en een ‘brede’ goede gezondheid, omdat het meer dan ooit nodig is. Gelukkig 2022!

~Michaël~

Werken aan jouw 'brede' gezondheid?

Lees hier verder